vts336

Noć istraživača

Noć istraživača 2017

Prijavni formular za učešće na radionicama Noći istraživača možete preuzeti ovde.

Igrajte „Sakupi planete“ u Zrenjaninu

Evropska manifestacija Noć istraživača ove godine slavi svoj deseti rođendan i tim povodom Noć istraživača Srbija lansira android igricu „Sakupi planete“. Igrica će moći da se igra u 10 gradova Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji i Svilajncu.

 
U ovoj igrici Sunce traži tvoju pomoć da sakupi sve planete. Kviz ima osam pitanja. Svaki tačan odgovor ti otkriva lokaciju tražene planete. Sve koji budu dovoljno radoznali i hrabri da pritrče u pomoć Suncu očekuju raznovrsne i simpatične nagrade u Noći, 25.09. u EU ćošetu u svakom od deset gradova.

 
Oni koji reše igricu i 25.09. se fotografišu pored rol-up Marije Kiri u EU ćošetu, imaće priliku da se takmiče za još jednu nagradu preko naše FB strane

 

Igru „Sakupi planete“ možete besplatno preuzeti na Google Play na linku https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.nocistrazivaca

Noć istraživača 2015

 

НЕВЕРОВАТНИ ЗРЕЊАНИНСКИ ИСТРАЖИВАЧИ

 

Ове године Ноћ истраживача у Европи, прославља десети, јубиларни, рођендан, а у нашем предивном граду Зрењанину, пети. Назив овогодишње манифестације је ,,Засијајмо заједно у ноћи”, као сјајан лајт мотив у складу са прославом године светлости широм света.

 

Сви садржаји су бесплатни за посетиоце и имају за циљ популаризацију науке на интересантан и креативан начин.

 

Протеклих недеља је рад Орагнизационог одбора ,,Ноћ истраживача 2015” Високе техничке школе струковних студија, интезивиран у циљу комплетирања рођенданског програма.

 

У изузетно кратком року окупљени су истраживачи свих узраста од вртића, предшколаца, ђака основних и средњих школа, високошколских институција и удружења грађана, а по први пут ове године и представнике привреде, са најновијим достигнућима на пољу технике и технологије. Место одржавања су Културни центар, Народни музеј, Народно позориште, Градска библиотека, Централни трг, Барокна сала, Историјски архив.

 

Зрењанинце очекују бројна дешавања. Посебно треба издвојити међународну изложбу ,,Светлост и без сијалице”, чији ће домаћин бити Градски Музеј, а наши суграђани ће је видети одмах након београдсе поставке. Своја врата ће том приликом отворити и велики салон са изложбом под називом „Да ли сам свугда где су ми трагови- стваралаштво Мирослава Антића“, јер се чувени српски писац, што је јавности готово непознато, бавио и астрономијом, па се у поменутој поставци налази и његов телескоп.

 

Захваљујући члановима клуба ЦД13, очекује нас још једна изложба, у просторијама Историјског архива, коју ће чинити најбоље фотографије са фото конкурса за децу и одрасле, али и интерактивна радионица посвећена утицају свелости на фотографију..Такође, у емисији, свако може да окушају срећу и играју у casino.

 

До сада је пристигло више од 100 пријава креативних експеримента, од астрономског путовања, робота, беспилотних летелица-дронова и брода без кормилара, до Светлосног торња, хемијских експеримената на граници са магијом, куле од пене и многих других задивљујућих радионица.

 

Радионице почињу од 17 часова у просторијама Културног центра, а званично, свечано отварање манифестације је планирано за 18 часова испред велике сале Културног центра. Бројне учеснике манифестације поздравиће градоначелник града Зрењанина, уважени г-дин Чедомир Јањић, испред Општине као покровитеља манифестације, в.д. директора школе др Милорад Ранчић и координатор овогодишње манифестације, др Данијела М. Јашин.

 

Од 19 часова одржаће се квиз за ученике основних школа, под називом „Светлост и блистави ум. У овом квизу учествоваће ученици 6., 7. и 8. разреда. Спонзори квиза су Персу супермаркети, Фокус школа страних језика, и Бироопрема, књижара. Пратећи музички програм током квиза у извођењу чланова Музичког центра „Супернова“, биће само још једна звезда у блиставој, истраживачкој ноћи.

 

У Народном позоришту „Тоша Јовановић“, најмлађе очекује фантастична представа под називом „Игра светлости и сенке“, као и радионица афирмисаног фотографа Павла Табороши, где ће се нашим другарима пружити прилика да цртају, али не олковкама ни кредама, већ светлом.

 

У просторијама градске Библиотеке, предшколце очекују бројне радионице и перформанс ,,Читање просветљује”, а од 20 часова у организацији астрономског друштва Милутин Миланковић, занимљиво предавање на тему Сунца, а потом на градском тргу посматрање звезданог неба изнад Зрењанина.

 

Салу за физичко васпитање Зрењанинске гимназији красиће Планетаријум Центра за промоцију науке из Београда.

 

У Барокној сали градске куће биће одржана серија научно популарних предавања угледних научно истраживачких радника са београдског и новосадског Универзитета. Треба нагласити да су предавачи др Мирјана Антов-Технолошки Факултет у Новом Саду, др Драган Станков-Рударско геолошки факултет у Београду и др Жарко Петровић начелник очног оделења зрењанинске болнице, наши суграђани.

 

Др Бранислав Симоновић, директор Института за општу и физичку хемију, иако није пореклом Зрењанинац, зна који је горући проблем нашег града, па ће на веома занимљив научин упознати слушаоце са актуелностима везаним за присуство арсена у води за пиће.

  

Potkategorije

made with love from Joomla.it